In de praktijk kan je vanaf heden ook terecht voor een aantal (specifieke) kine behandelingen.
Leonie is buiten manueel therapeut ook gespecialiseerd in lymfedrainage, ademhalingskine, relaxatietherapie. Hieronder vind je iets meer uitleg over deze specialiteiten.
Maakt u graag een afspraak met Leonie, dan kan u haar bellen op het nummer. 0477/18.90.51

Lymfedrainage

Deze therapie wordt gebruikt voor oedeemproblematiek. Het is een zachte massagetechniek die het lymfesysteem meer gaat activeren. Dit wil zeggen dat het lichaam vocht gaat afvoeren. Als een lichaam vocht ophoudt wil dat zeggen dat de natuurlijke drainage van lymfe verstoord is. De waterhuishouding van het lichaam is niet meer in evenwicht. Dit kan ervoor zorgen dat er bepaalde lichaamsdelen gaan opzwellen, ontsteken of dat een genezingsproces niet goed verloopt omdat de afvalstoffen niet afgevoerd worden.

chade aan het lymfestelsel zien we soms post operatief, degeneratief (slijtage), stress, na een ongeval of bij ziekte. Er zijn dus verschillende oorzaken. Het doel van de behandeling is het evenwicht herstellen door manuele drainage in combinatie met eventueel een correcte doorverwijzing naar een vaatspecialist en/ of bandagist.

Respiratoire kinesitherapie of ademhalingstherapie

Het doel van deze therapie kan zijn om de ademhaling beter te leren controleren of om te draineren. Heb je bijv. astma of allergieën dan heb je niet altijd slijmen op de longen maar de longen zijn regelmatig vernauwd en geïrriteerd. M.b.v. kinesitherapie kan je leren hoe je de longen meer open kan zetten door oefentherapie en een correcte long- en neushygiëne. Patiënten met mucoviscidose hebben dit hoofdzakelijk nodig voor drainage van mucus of slijmen. Ook baby’tjes hebben vaak drainage nodig. De ribbenkast van een baby heeft niet dezelfde vorm als deze van een volwassene waardoor ze moeilijker slijmen kunnen ophoesten. Ze hebben dan ook een verhoogd risico om te hervallen nadat ze sinusitis, bronchitis, pneumonie … hebben gehad. Dit komt omdat er bij ziekte soms vastzittende slijmen achterblijven in de longen. Het kindje geneest maar doordat er nog een bron van slijmen vast zit blijven er bacteriën in de long achter waardoor enkele weken of maanden later het kindje weer hervalt. Het doel bij baby’s is dus zorgen dat ze volledig herstellen en dat de ziekteduur verkort door info te geven over correcte toediening van medicatie (steeds in samenspraak met de behandelende arts) en het volledig draineren van de longen. Naast deze aandoeningen hebben ook mensen met COPD, longfibrose, verzwakte ademhalingsspieren … baat bij deze therapie.

Er wordt nauw samengewerkt met de behandelende longspecialist voor een correcte opvolging. Manuele therapie kan ondersteunend gebruikt worden voor de versterking van spierkracht en mobilisatie van de thorax.

Relaxatietherapie

Relaxatietherapie is een verzamelnaam van verschillende technieken, oefeningen … om ons parasympathisch zenuwstelsel te stimuleren.

Soms heb je lichamelijke klachten op een moment waarvan je denkt dat je net geen stress hebt. Bijv. je ploft ’s avonds in de zetel en plots krijg je hoofdpijn, spierpijn, tintelingen, benauwdheid … of ’s ochtends wordt je wakker met een benauwd gevoel op de borst, zwetend, nog steeds moe … De dokters en de omgeving zeggen dat het komt door ‘stress’. Het vreemde is dat je de klachten ook krijgt tijdens momenten van ontspanning en dat je de batterijen maar niet kan opladen. Hoe komt dit? Het heeft te maken met ons brein. We hebben twee zenuwstelsels, het parasympathisch en het orthosympatisch zenuwstelsel. Het orthosympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat we goed kunnen functioneren in situaties waarbij we meer ‘stress’ ervaren. Dit hoeft niet altijd ongezond te zijn. Dit zenuwstelsel is actief als we een sportwedstrijd spelen, geconcentreerd moeten werken, moeten lopen om de trein te halen, moeten zorgen voor de kinderen … Het helpt ons door voor een korte periode adrenaline te produceren, onze hartslag te verhogen, cortisol te produceren, ademhaling te verhogen enz. Na een wedstrijd neem je een warme douche en ga je iets drinken, na het werk kan je thuis ontspannen, eens je op de trein zit ben je weer op je gemak en als de kinderen genezen zijn slapen ze weer door en keren ze terug naar school. M.a.w. de rust keert terug en ons parasympathisch zenuwstelsel wordt actief. Dit zenuwstelsel zorgt voor recuperatie door de ademhaling en de hartslag te vertragen, cortisol en adrenaline te verlagen en de bloedvaten kunnen weer verwijden. Normaal gezien zijn deze twee stelsels in evenwicht.

In sommige situaties heeft het orthosympathisch zenuwstelsel te lang of te zwaar moeten werken. Bijv. een langdurige stressperiode, een trauma, een zeer lange periode waarbij andere zaken in je leven op de eerste plaats kwamen en jezelf bent vergeten, angst, ziekte … Ons lichaam heeft onvoldoende kunnen recupereren. Het lichaam gaat zich aanpassen aan de nieuwe situatie en geraakt uit evenwicht waardoor het orthosympatisch zenuwstelsel actief blijft. Dit wil zeggen dat ook in periodes van rust de bloedvaten vernauwd blijven, de hartslag hoog blijft, we naar lucht blijven happen … Dit uit zich in verschillende klachten zoals spierpijnen (fibromyalgie), tintelingen, extreme vermoeidheid (CVS), oppervlakkige ademhaling (Hyperventilatie), duizeligheid, angst- en paniekaanvallen, vermijding, burn – out …

We stimuleren het parasympatisch zenuwstelsel door ademhalingstherapie, stress – management, zelfzorg, thuisoefeningen, stimuleren lichaamsbewustzijn, educatie rond pijn- en stressysteem enz.

Dit gebeurt in nauwe samenwerking met bijv. je huisarts, specialist, psycholoog, psychotherapeut, psychiater, osteopaat …

Manuele therapie

Manuele therapie is een verzamelnaam voor technieken die werken op spieren en gewrichten. Deze technieken worden gebruikt bij bijvoorbeeld rug- en nekproblemen, pijn aan spieren en/ of gewrichten, problemen met de houding, blokkages… Ik heb een postgraduaat afgerond aan de UGent waardoor ik zowel mobilisaties als manipulaties gebruik in mijn behandelingen. Voor meer gedetailleerde info i.v.m. een meer specifiek probleem mag u me steeds contacteren.