acupunctuur handacupunctuur voetDe TCG vindt haar wortels in de waarneming van de beweging in de natuur. De filosofie met betrekking tot de gezondheid gaat uit van de elementen aarde, metaal, water, hout en vuur en de voortdurende beweging tussen Yin en Yang. Deze begrippen staan niet alleen respectievelijk voor nacht en dag, maar ook voor alle daarvan afgeleide processen zoals groei, rust, beweging, ontsteking of slijtage. 
Het klimaat is ook een belangrijke veranderingsfactor bij klachten. Denk maar aan de toename van gewrichtsklachten bij vocht en regen. Een stijve nek bij kou vatten en een loopneus door de wind. De geprikte lichaamsacupunctuurpunten hebben tot doel het evenwicht tussen de bovengenoemde elementen te herstellen en de stroom van de Qi in de meridianen te herstellen.

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Dit is een volledig medisch systeem dat al meer dan 2000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan behandelen, klachten verbetert en ook preventief werkt. Eeuwen geleden al konden de Chinezen het functioneren van het menselijk lichaam nauwkeurig verklaren door het observeren van de natuur.
De Chinese zienswijze benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van 2 oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden. Het basisprincipe van de Acupunctuur is de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Bij ziekte is het energie - evenwicht verstoord.
Acupunctuur is de meest bekende TCG techniek, waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten worden ingebracht. Hierdoor kan de stroom van de energie beïnvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven.

De volgende klachten kunnen met Acupunctuur ondersteund worden:

  • Stress gerelateerde klachten zoals hyperventilatie, buikpijn en nervositeit.
  • Klachten van het bewegingsapparaat zoals nek-, schouder-, arm-, pols-, hand- en rugpijn peesontstekingen, gewrichtsontstekingen, tennisellebogen, etc.
  • Buikpijn, diarree, constipatie.
  • Gyneacologische klachten zoals klachten vóór, tijdens of na de menstruatie, onvruchtbaarheid en overgangsklachten.
  • Emotionele klachten zoals angst, spanning en verdriet.
  • Moeheid.
  • Problemen met de luchtwegen zoals astma, allergieën (zoals hooikoorts), verkoudheden, kaakholte ontsteking, bronchitis.
  • Neurologische klachten zoals hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn, aangezichtsverlamming, de gevolgen van een beroerte en postoperatieve pijn.
  • Verslaving aan nicotine, eten en medicijnen. Men dient wel zelf gemotiveerd te zijn.

Ook met vage klachten die moeilijk te duiden zijn kunt u terecht. Bijvoorbeeld een algemeen gevoel van lusteloosheid, een neerslachtige stemming, wat vage moeheid, hartkloppingen, oorsuizen e.d. De Chinese geneeswijze is gebaseerd op het herstel van energetisch evenwicht en is gestoeld op een andere denkwijze dan de Westerse geneeskunde. Daardoor kan het voorkomen dat er voor bepaalde klachten geen verklaring is in de Westerse geneeskunde maar wel in de Chinese.

captcha
Herladen