acupunctuur handacupunctuur voetIn deze moderne wereld waar alles wetenschappelijk moet onderbouwd zijn, heeft TCG niet zo een goede naam. Vaak wordt het gezien als hocus pocus, iets waarin je moet geloven.

En dit wil ik graag even rechtzetten.

Het belangrijkste geschrift uit de Oud-Chinese geneeskunst is de Huang Di Neijing, bestaande uit 2 boeken: de Suwen en de Lingshu. Je kan dit vergelijken met de oude geschriften van Hippocrates, Galenus en Vesalius, waar de Westerse Geneeskunde op gebaseerd is.

Omdat de Chinese taal een zeer moeilijk te begrijpen taal is, zijn er in het verleden vaak verkeerde vertalingen geweest. Soulié De Mourant, een Franse diplomaat, levert hier een zeer grote bijdrage aan. De Mourant werkte in het begin van de 20ste eeuw in de Franse ambassade in Shanghai. Tijdens zijn lang verblijf, geraakte hij geïnteresseerd door de Chinese Geneeswijze. Terug in Parijs schreef hij de kennis die hij daar geleerd had, neer. Hier ontstaan de eerste ‘misvattingen’ rond TCG, namelijk energie (Qi) en meridianen. De Mourant vertaalt de Chinese karakters niet naar behoren. Voorbeeld:Hij vertaalt het Chinese karakter Jingluo als meridiaan, terwijl het (slag)ader of bloedvat wil zeggen. Hij vertaalt het Chinese karakter Qi als energie, terwijl het Vital air (zuurstof) wil zeggen. Hij laat ook uitschijnen dat de Chinese organen geen echte organen zijn, maar energetische organen, wat natuurlijk niet kan. Chinezen zijn ook mensen zoals jij en ik.

Maar Qi is geen energie. Qi is de zuurstof en voedingsstoffen in ons bloed dat door heel ons lichaam vloeit. Een meridiaan is geen meridiaan, het is een eigenlijk bloedvat waar dit bloed doorstroomt. De Qi van een bepaald orgaan is de fysiologische werking van dat echt orgaan. Dit zijn niet de enige misvattingen, maar in het begin van de 20ste eeuw was Soulie de Mourant de eerste en enige die TCG aan het bredere publiek voorstelde. Zijn ‘energie-meridiaan theorie’ is de meest gebruikte in de Westerse wereld waar (bijna) alle Westerse beoefenaars op gebaseerd zijn.

Het is door deze misvattingen dat TCG niet serieus wordt genomen. Tegenwoordig zijn er betere vertalingen van de Huang Di Nei Jing. Paul Unschuld ‘Dao of Chinese Medicine’ is hier een heel goed voorbeeld van.

In TCG draait alles om een goede bloedcirculatie. Is deze niet goed… dan word je ziek!

 

Wanneer zijn we gezond?

Een gezond lichaam is een lichaam waarin ons bloed (XUE) dat vol zit met zuurstof (QI) en voedingstoffen (YING) zonder enig probleem doorheen heel ons lichaam kan stromen. Al de organen, weefsel, spieren… worden door onze bloedcirculatie voorzien van de nodige voedingsstoffen en zuurstof. Een goede bloedcirculatie is dus de sleutel tot een goede gezondheid. Als de bloedcirculatie in een bepaald lichaamsdeel verzwakt (dus ook de zuurstof en de voedingsstoffen die worden meegedragen door ons bloed), gaat dit lichaamsdeel niet meer voorzien worden van een goede circulatie en creëren we een probleem. Als dit probleem niet wordt opgelost, gaat dit uiteindelijk leiden tot pijn of een ziekte.

Het hart is de keizer van ons lichaam. Als ons hart niet meer klopt, zijn we dood. TCG hecht heel veel belang aan de gezondheid van ons hart. Het is namelijk de pomp die het bloed door alle slagaders en aders duwt, om zo alle delen van ons lichaam te voorzien van de nodige stoffen en bloed. Een acupuncturist kan gezien worden als de loodgieter van ons lichaam. Hij/ zij zorgt ervoor dat de pomp en de loodgieterij goed blijft werken.

 

En Acupunctuur, is dit geen hocus pocus?

Neen, het is wetenschappelijk bewezen hoe Acupunctuur werkt. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de werking van Acupunctuur. En met resultaat! Het is bewezen dat Acupunctuur werkt op verschillende systemen:

  • Centraal zenuwstelsel (CZS): Dit omvat onze hersenen en ons ruggenmerg. Acupunctuur heeft hier een direct effect op bij de behandeling van pijn. Via het aanprikken van de pijnzenuwen (nociceptoren en proprioceptoren) gaan we de hersenen stimuleren om lichaamseigen morfineachtige stoffen (endorfine) vrij te maken die naar de pijnlijke plaats gaan.
  • Autonoom zenuwstelsel (AZS): Dit stelsel reguleert de werking van o.a. onze inwendige organen, maar het bevat ook ons fight & flight systeem (= verdedigingsmechanisme dat optreedt bij acuut gevaar waarbij extra veel adrenaline en cortisol, ons stresshormoon, vrijkomt). Acupunctuur helpt om deze hormonen terug in balans te brengen. Het AZS heeft ook een speciale band met de bijnieren. Deze organen zorgen mee voor de hormoonaanmaak. Ook hier gaat Acupunctuur regulatie brengen.

Acupunctuur is een onderdeel van de TCM. Door middel van hele fijne naaldjes gaat we de pijn in ons lichaam doen stoppen en gaan we de bloedcirculatie terug op gang trekken. De alom gekende ‘meridianen’ zijn geen onzichtbare lijnen waar energie doorstroomt. Dit zijn wel degelijk zichtbare bloedvaten, venen en zenuwen die doorheen heel ons lichaam lopen. Op deze lijnen van bloedvaten, venen en zenuwen liggen knopen (acupunctuurpunten) waar zeer fijne bloedvaatjes (capillairen) dicht naar de oppervlakte komen. Door deze knopen aan te prikken, gaan we een microtrauma creëren waardoor er verschillende systemen in onze hersenen geprikkeld worden die zo de bloedcirculatie terug op gang trekken. Het creëert een sterke stimulatie en ‘herstart’ het proprioceptieve verloop zodat de hersenen weten dat ze endorfine moeten vrijgeven en de pijn moeten oplossen. Eenmaal de pijn gestopt is, gaat het lichaam opnieuw veel zuurstofrijk bloed naar dit lichaamsdeel sturen.

 

DE PRAKTIJK VERHUIST NAAR EEN NIEUW ADRES !!!!

Vanaf 19 juni vindt u ons terug op een nieuwe locatie waar we u nog beter van dienst kunnen zijn:

Geeft zeker het huisnummer in als je via GPS komt!
Er is parking aan de praktijk voorzien.